.·. U tří hvězd .·.

Dvě největší české zednářské lóže se spojily

08.03.2008 00:00

 

Praha - Dvě největší tuzemské zednářské organizace se dnes spojily. Na zasedání v jednom z historických pražských sálů, kterého se zúčastnilo asi 140 lidí, se uskutečnilo sjednocení Veliké lóže České republiky a Velikého Orientu Českého. ČTK o tom informoval tajemník Veliké lóže České republiky Vojtěch Ort.
 

Akce se zúčastnili mimo jiné i velmistři z Rakouska, Německa nebo Polska. Podle Orta je sloučení významné i z mezinárodního hlediska. "V zednářském světě je to vysoce sledovaná událost," řekl ČTK Ort. K významu akce podle něj napomohlo i to, že čeští zednáři působí i na Slovensku. "Týká se to (spojení) nejen České republiky, ale i Slovenska," dodal.

Podle dřívějších informací je sjednocení obou organizací unikátní - obě mají své mezinárodní vazby, tradice a v některých zemích existuje mezi oběma celky poměrně silná rivalita. Čeští zednáři si od spojení slibovali posílení své organizace a ukončení stavu, kdy dvě organizace usilovaly o stejný cíl. Také doufali, že získají větší společenskou prestiž a respekt vůči svým tradičním osvícenským myšlenkám, především u mladších lidí.

Veliká lóže České republiky je přímým pokračovatelem prvorepublikové Národní Veliké Lóže Československé, která byla založena v roce 1928 a jejímiž členy byli mimo jiné Edvard Beneš, Jan Masaryk, Alfons Mucha nebo předkové bývalého prezidenta Václava Havla. Veliký Orient Český byl založen Velikým Orientem francouzským počátkem 90. let.

Svobodné zednářství je obtížně definovatelné utajené sdružení lidí, které pravděpodobně vzniklo v 18. století v Londýně. Jeho původ je odvozován z cechů středověkých stavitelů chrámů. Je organizováno systémem takzvaných lóží. Zednáři sami sebe označují jako bratrstvo, jehož členy spojuje respektování některých morálních a etických principů. Zednářství je velmi oblíbené u příznivců nejrůznějších konspiračních teorií. V roce 1939 byla činnost zednářů v Československu zakázána. Obnovena byla po roce 1989.

Vyhledávání

Kontakt

Lóže .·. U tří hvězd .·. Orient Praha

Orient Praha 6008