.·. U tří hvězd .·.

Svobodní zednáři se sjednocují

07.03.2008 00:00

Ke slavnostnímu sjednocení dvou největších tuzemských zednářských organizací, Veliké lóže České republiky (VLČR) a Velikého Orientu Českého (VOČ) dojde tuto sobotu 8. března. Ke sjednocení dochází za veliké pozornosti celé zednářské Evropy, neboť i v evropském kontextu se jedná o unikátní proces: obě organizace mají své mezinárodní vazby, tradice a v nemálo zemích existuje mezi oběma celky poměrně silná rivalita.

Čeští zednáři tak dokazují, že společný cíl je nadřazenější osobním ambicím a krátkodobým cílům - je důkazem velikého konstruktivního a tolerantního cítění obou stran.

VLČR je přímým a mezinárodně uznávaným pokračovatelem prvorepublikové Národní Veliké Lóže Československé, která byla založena v roce 1928 a jejímiž členy byli mj. Edvard Beneš, Jan Masaryk, Alfons Mucha nebo předkové prezidenta V. Havla.

VOČ byl založen Velikým Orientem francouzským počátkem devadesátých let. Datum slavnostního sjednocení je zvoleno jako dar současného velmistra k nedožitým 106. narozeninám bývalého velmistra prof. Jiřího Sylaby.

Akce proběhne v Praze za účasti velmistrů především sousedních zemí (Německa, Polska, Rakouska) a reprezentantů velikých lóží z celé Evropy. Tato početná reprezentace dokazuje, o jak významnou a sledovanou akci se jedná. Čeští zednáři si od tohoto aktu slibují nejen posílení své vlastní organizace a ukončení stavu, kdy dvě organizace usilovaly o tentýž cíl, ale i větší společenskou prestiž a respekt vůči svým tradičním osvícenským myšlenkám, především v okruhu mladších věkových kategorií.

Vyhledávání

Kontakt

Lóže .·. U tří hvězd .·. Orient Praha

Orient Praha 6008